Una comunicació alliberadora, com aternativa a la comunicació del capital

El llibre llatinoamericà més difòs cada any, dins i fora del continent, és l’Agenda Llatinoamericana Mundial. És una obra col·lectiva que s’edita a vint-i-set països i en diferents llengües, compromesa amb l’altermundialisme, o dit d’una altra manera amb la construcció de l’altre món possible. I, per si encara cal més aclariment, és l’anuari de les grans causes de l’anomenada Pàtria Mundial, que ens acosten figures com Pere Casaldàliga, José María Vigil, Leonardo Boff, Frei Betto, Susan George, Eduardo Galeano, María López Vigil, Jon Sobrino i, sortosament, una llarga llista de pensadors que ens ajuden a veure més enllà i a confiar en la possibilitat d’un món nou i més just.

No és casualitat que l’Agenda Llatinoamericana Mundial 2006, que aquest any celebra el 15è aniversari, porti com a lema “Per una altra humanitat, una altra comunicació”. En aquests 15 anys, l’anuari ha estat una valuosa eina pedagògica per a molts col·lectius: educadors, agents de pastoral, animadors de grups, militants, comunicadors... I aquest any ens planteja preguntes i respostes en un tema clau: la comunicació. Perquè com escriu Casaldàliga en la seva introducció fraterna: “Viure és conviure i conviure és comunicar-se”.

És una realitat que el procés de concentració dels mitjans de comunicació s’ha accelerat a mesura que avança la globalització, i a ningú se li escapa, hores d’ara, que tot plegat afecta la capacitat de comunicació de la humanitat, perquè s’han escurçat les fronteres i les distàncies. Però, la nova tecnologia de la comunicació, que a priori hauria de ser positiva i democratizadora, pot ser una terrible arma ideològica quan ha de servir als interessos econòmics de les empreses i el poder.

Ho explica molt bé el brasiler Alberto Da Silva Moreira quan assenyala que la comunicació pot arribar a ser opressora; el capitalisme neoliberal s’apropïa dels símbols, icones, marques, valors i missatges produïts per la indústria de la informació i de la cultura, els converteix en mercaderies que consoliden un imaginari col·lectiu i reforcen l’establiment d’un pensament únic. En conseqüència, i el que és més preocupant, els grans oligopolis de la informació i l’entreteniment mantenen les formes de dominació de l’actual sistema econòmic mundial, per a desgràcia dels més pobres.

L’agenda d’aquest any, recull un article titulat “Comunicació i manipulació de la Informació”, escrit per Ignaci Ramonet. És molt interessant la seva proposta del que anomena “ecologia de la informació”, perquè sense renunciar a la llibertat dels mitjans de comunicació, subratlla la necessitat de servir a l’interès general de la societat i assenyala la seva responsabilitat social, que exigeix, si més no, una informació rigorosa i verificable.

Però amb la informació no n’hi ha prou. <> com explica François Houtart, des de Lovaina (Porto Alegre) <<és necessari deslegitimar primer el sistema>>. Perquè mai hi ha hagut un sistema tan ineficaç que condemni a tanta gent a la pobresa. I el que cal per canviar les coses és entendre el perquè (anàlisi) de la realitat. <> és la proposta metodològica que va impulsar José Cardijn (fundador de la Joventut Obrera Cristiana).

Els grups que donem suport al projecte d’aquesta agenda ecumènica, seguint aquesta metodologia, defensem una educació responsable per a la comunicació, així com una comunicació alternativa que contesti al pensament únic, a l’empresonament de la informació, a “les armes de falsedat massiva” i a qualsevol imperialisme cultural. Com ens proposa Ignaci Ramonet: ens cal crear un cinquè poder que ens permeti oposar una força cívica ciutadana a l’aliança de poders mediàtics: <>.

NOTA: L’Agenda Llatinoamericana Mundial es pot adquirir en paper (adreceu-vos al grup Baula-COR, al carrer La Tossa, 12 de Santa Margarida de Montbui) i també consultar a Internet, a les pàgines: http://www.latinoamericana.org/ o http://www.agenda.latinoamericana.org/. A Espanya, l’editen els Comitès Óscar Romero, i a Catalunya, la Comissió de l’Agenda Llatinoamericana de Girona amb el suport dels COR catalans.

No hay comentarios:

Publicar un comentario